Kolejny jesienny tydzień w grupie Krasnoludków upłynął pod hasłem „Przygotowujmy się do zimy”. W związku z nim przedszkolacy dowiedzieli się co to znaczy robić zapasy na zimę, jakie przetwory można uzyskać z warzyw i owoców a także jakie prace w ogrodzie można wykonywać właśnie w tym czasie. Dzieci wzbogaciły tez swoje słownictwo o takie pojęcia jak: spiżarnia, pikle, czy pasteryzacja. Maluszki układały słoiki z przetworami w spiżarni, dzięki czemu używały takich określeń jak: szereg, na najwyższej, na środkowej, na najniższej półce. Dzieci posługiwały się również liczebnikami  porządkowymi: pierwszy, drugi….. Podsumowując tematykę tygodnia dzieci wykorzystały przyniesione dżemy do smarowania naleśników. Pozostałe zapasy wykorzystamy na zajęciach przygotowując kanapki z różnymi przetworami do degustacji . Dziękujemy rodzicom za pyszne przetwory.